Alpy: Magické jezero Sorapis



V Alpách narazíte na spoustu nádherných horských jezer, ale troufám si říct, že jezero Sorapis je jedno z nejpůsobivějších. V tyrkysové barvě kanadských jezer z Banffu, schované v kotlině pod štíty skupiny Sorapis, dostatečně vysoko a daleko na to, abyste se u něj nepřeráželi o davy pseudoturistů v balerínách, ale pouze o ty, kteří si sem poctivě došli, vám Sorapis vyrazí dech.



Nejbližší město: Cortina d´Ampezzo
Trasa: Passo Tre Croci - Rifugio Vandelli - Lago Sorapis a zpět
Čas: 4-5 hodin
Převýšení: 118 m
Náročnost: malá
Exponované úseky: ano
Děti: ano, ale opatrně - lanem jištěná úzká stezka nad téměř kolmým srázem

Trasy k jezeru Sorapis vedou v zásadě dvě a obě začínají v Passo Tre Croci, takže si z nich můžete udělat okružní túru. Nicméně, pokud vám nedělají dobře výšky a chcete si cestu trochu usnadnit, doporučuji jít tam i zpět po pěšině č. 215, která začíná u informačních tabulí kus pod hotelem.


První hodinu cesty vás čeká nenáročná chůze lesem takřka po vrstevnici (místy i z kopce), která se ale následně začne prudce zvedat. Při škrábání se nahoru vám pomůžou železné schody. Pro ty, komu nedělají dobře výšky, může být kritický právě horní úsek, kde se jde kus po pěšině prakticky pod kolmou skálou, ale tento úsek je jištěný ocelovým lanem.



Pokud se dostanete až na rozcestí, k jezeru pokračujte ještě kousíček rovně; pokud byste se chtěli nejdřív občerstvit, horskou chatu nemůžete po své levici minout. Jezero je od ní vzdálené pár set metrů, což je skvělá změna oproti jiným chatám, které jsou postavené hned na březích a úplně ničí krajinný ráz. Tady vám ho budou rušit jen další turisté, kterých bylo ale i uprostřed hlavní sezóny relativně snesitelné množství. Při pohledu na jezero na ně stejně zapomenete.







Okružní varianta je zhruba o čtvrtinu delší a vystoupáte při ní převýšení 498 m, přičemž vás bude čekat jeden záludný úsek na morénovém výstupku a skalní lávka s ocelovým lanem. Trasa začíná u hotelu; po cestě č. 213 vystoupáte do sedla Forcella Malquoira (krásné výhledy) a tam se napojíte na cestu č. 216, která vás zavede až k Sorapisu. Nás v sedle - jako už tomu bývá zvykem - chytla bouřka, takže jsme prchali zpět dolů do údolí a příště už jsme šli k jezeru tou bezpečnější cestou. Tento trek můžu jen a jen doporučit.

Komentáře

Oblíbené příspěvky