Triglav: Zapomenutý ráj plný orchidejí

Když píšu ráj, myslím to doslova. Další kouzelné místo v Triglavu se jmenuje Šunikov vodni gaj. Podle google translatoru to sice znamená vodní háj, při procházce tamní přírodou je ale zcela jasné, že algoritmus někde udělal chybu. A tak jsem si to přeložila jako ráj. Ráj, kde z mechem porostlého lesa vkročíte do mýtiny poseté orchidejemi, kde jen o kus dál zurčí křišťálově čistá voda po skalách, kde šlahouny lián obrůstají kmeny nad vodopádem, kde nepotkáte ani živáčka... Tak jo, nebudu si hrát na Sládka. Prostě koukejte.




Od silničky pod Krn vede docela malá, nenápadná odbočka. Zpočátku se vine zdánlivě obyčejným lesem - do okamžiku, než se kameny a stromy začnou obalovat mechem a z trávy na nás vykoukne první divoká orchidej. Na začátku července ještě kvetly.





Cesta, nyní již jen lesní pěšina, pokračuje k mostku přes řeku - a zde začíná vodní háj. Následujících přinejmenším 300 metrů z kopce se říčka mění v potok plný přítoků, odtoků a kaskád.





Jako obvykle - naživo to tam vypadá tisíckrát líp. Nebát se, že mě strhne proud, hned bych do těch průzračných tůněk skočila.











Čím níže po proudu, tím větší vodopády.









Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky