Norsko: Od jihu až daleko za polární kruh

Když jsem zakládala tuto rubriku, dlouho jsem přemýšlela, jak vám cestopisy o Norsku podat. Tuhle fantastickou zemi jsem totiž navštívila třikrát - přičemž dvakrát z toho okružním stylem, kdy jsme týden cestovali z jihu na sever skrz Švédsko, přejeli poslední silnicí do Norska a týden zase strávili tam na pozvolné cestě k jihu.

Tři "stejné" cestopisy by vás ale nejspíš zabily, takže se tyto tři cesty pokusím pokud možno nenásilně spojit dohromady a načrtnout vám mapu nejkrásnějších přírodních koutů Skandinávie v jednom velkém putování. Historky samozřejmě zůstanou nepozměněny, změní se jen časová osa - nejdříve projedeme jih Norska, stejně, jako jsme ho procestovali v roce 2013, a pak se pokusím slepit dohromady příběhy z Norska severního; především z ostrovních Lofot, Vestrálů a Senji, kam jsme nakoukli v letech 2011 a 2016 a odkud nás vždy vyhnalo extrémně deštivé počasí.


P.S.: Cestopis o cestách Švédskem (kde jsem rovněž byla už třikrát) je hned v pořadníku za Norskem a bude pravděpodobně spojen s Finskem, kteréžto jsme projeli na okružní cestě do Švédska, a kde jsme se bohužel příliš dlouho nezdrželi.

Komentáře

Oblíbené příspěvky