Norsko: Výšlap na Kjerag

Kjeragbolten - takovej ten zaklíněnej šutr v několikasetmetrové výšce nad Lysefjordem, co určitě znáte z google obrázků. Na každé fotce je vidět jen obrys odvážlivce, co se nad propast odvážil přeskočit, kolem skály, modrá obloha a liduprázdno. Sem musím! vykřikne obdivně každý druhý turista a v hlavě se mu už míhají představy, jak se osamocen bude trmácet skalami, supi mu budou kroužit nad hlavou, až nakonec dorazí do cíle, vyšplhá se vítězoslavně na Kjerag a hodiny pak bude z kamene pozorovat romantický západ slunce. Ale hádejte co - ono to v realitě vypadá o dost - vlastně úplně - jinak.




Túra začíná na parkovišti zhruba v polovině cesty mezi přístavem a vrcholky hor. Dobrá zpráva je, že budeme muset šplhat jen polovinu převýšení, špatná, že parkování je poměrně drahé. Hned jak se nám podaří vyškrábat na náhorní plošinu, otevírá se pod námi bombastický výhled zpět do údolí (viz. foto výše - M.). Trasa je částečně exponovaná a relativně nenáročná, většinu pasáží zvládnou i malé děti nebo turistky v balerínách (potkali jsme oboje). Přesto doporučuju pohorky... A občas to vede kolem srázu nebo musíte někam šplhat, takže pozor na závratě.





Trasa je značně kamenitá a platí zde pravidlo, že občas je lepší neohlížet se... úplně stačí, že se tudy budeme muset vracet.





Toto je jeden ze strmějších úseků, pro většinu lidí úplně bez problému, jen se občas mohou tvořit fronty před či pod skálou.



Při přechodu skal si fotíme okolní kamenitou krajinu. Máme tentokrát perfektní nebe s beránky...





Konečně dorážíme ke Kjeragu...



...a takto to vypadá v realitě, plus si domyslete zástup fotografů za mnou, které jsem drze předběhla, abych si mohla vyfotit kámen bez lidí v popředí. Co na fotce nevidíte je ještě další fronta dole za skálou vlevo, kterou si musíte vyčekat, pokud se chcete nechat na Kjeragu vyfotit. Já nejsem s výškami moc kamarád a abyste se na kámen dostali, musíte přeskočit ze skály vedle, přičemž pod vámi je propast do Lysefjordu... No... Ale pro většinu lidí je to brnkačka.







Túra měla dle průvodce zabrat 5 hodin, ale i s focením, přestávkou na jídlo a pohodovým tempem jsme to zvládli rychleji.

Výletem na Kjerag končí naše putování po jižním Norsku a nyní vyrážíme na sever. Opět je hrozný problém někde zakempit, v okolí jsou tentokrát pro změnu jen pole, louky a farmy...





Komentáře

Oblíbené příspěvky