Slovinský Triglav: V zajetí průzračné modři

Soča. Za mě nejkrásnější řeka Evropy, pramenící ve slovinském národním parku Triglav. Ledová. Průzračná. A tudy, na straně hor kolem údolí Soče, vás provedu v krátkých foto-cestopisech. Protože NP Triglav je natřískaný dalšími podobnými říčkami, roklemi, vodopády - a ze všech se tají dech.




Na Soče už jsem byla třikrát - 2013, 2016 a naposledy loni. Návštěvnost oblasti za tu dobu nabobtnala do celkem nepříjemných rozměrů, ale stále se v okolí Bovce dají najít místa, která nejsou úplně profláknutá.

Mezi takové místo sice nepatří Velika Korita Soče (i s tím měkkým "i"), ale pokud do Triglavu jedete, tak je nemůžete vynechat. Kaňon je dostupný prakticky ze silnice, ale mnohem lepší je ubytovat se v kempu na druhé straně řeky a ráno si k vodě zajít, když tam není ani noha. Tím jim nechci dělat PR, ale kemp je fajn, pěkný, čistý - loni vyprodaný včetně míst na stan. A v Triglavu se na divoko stanovat nesmí. Pokud se tedy rozhodnete zůstat, 5 minut chůze od vymotání ze spacáku máte tohle:












Voda je děsně ledová, ale koupat se v ní dá. Kdo by odolal troše adrenalinu...



(Vidíte tu barvu taky, že jo?)



No a pokud se projdete kousek dolů po proudu, najdete zákoutí, kde vás nebudou okoukávat davy dalších turistů. Jen voda, zeleň a hory.




Fajnšmekři Soču sjíždí na kajaku, ale nás hrozně bavilo brodit koryto pěšky. V té klidnější části.







Jediné, co nás trošku vyděsilo, byl "vodní" had - nevím, co za druh, ale nebylo to úplně příjemné setkání. Naštěstí si nás nevšímal a pokračoval dál.

Příště se podíváme o kousek dál na vodopády Kozjak a Boka.

Komentáře

Oblíbené příspěvky