Triglav: Pramen Soče a vodopády Suchého potoka

V údolí pod horským sedlem Vršič narazíte na odbočku k prameni Soče. Výlet od parkoviště je to krátký, stačí ujít pár set metrů do kopce. Poslední úsek trasy je ale jištěný ocelovými lany, a zcela oprávněně - cesta mizí a leze se po výstupcích ve skále, pod vámi sráz až ke korytu potoka. Za sucha to není problém, nám ale zrovna lilo a na mokrém kameni to místy bylo takříkajíc o držku. Úsilí je korunováno pohledem do mrazivé propasti, která se náhle barví do chladně modré - a tak už víme, proč má Soča tak úžasnou barvu. Králíček Azurit emigroval.




Jelikož k prameni je to i s focením sotva půlhodinka, je ideální tento výlet spojit s trekem údolím Suchého potoka k vodopádům Zapotoški. Ten už je o trošku delší, 8,5km s minimálním převýšením 150m, nástup jen kousek od pramene, pěšina vede krásnou přírodou. My vyráželi hned po bouřce, takže na trase nebylo ani živáčka.





Mysleli jsme, že se jdeme pokochat vodopády. Místo toho jsme ale skončili ve fantastické tůni pod ním. Jen nás nenapadlo si brát plavky... ale naštěstí jsme tu díky předchozí bouřce byli úplně sami.



Tůň se nezdála, ale byla dost hluboká i na skákání šipky. Ledová, ale boží. My jsme prostě vodní tvorové...



Jen technická rada: na focení je dobré světlo dopoledne, odpolední tristní výsledek vidíte sami - vše ve stínu a v protisvětle. A co se týče přístupu k vodopádu, vyžaduje skákání přes kameny a nakonec i brodění koryta, vody není ale moc. My šli závěr naboso.







Tak zase příště!

Komentáře

Oblíbené příspěvky