Alpy: Vyhlídková túra na Monte Nuvolau

Ačkoli Monte Nuvolau není sám o sobě kdovíjaký kopec, pohled z vrcholu i prakticky celá cesta na něj nabízí překrásné výhledy - z jedné strany na Tofany a údolí kolem Falzarega, ze strany druhé pak na masívy Marmolady, Crody da Lago, Selly a další horské skupiny.

(Vlevo špička Monte Nuvolau s horskou chatou)


Nejbližší město: Cortina d´Ampezzo
Trasa: Passo Falzarego - Rifugio Averau - Monte Nuvolau a zpět
Čas: 4-6 hodin
Převýšení: 492 m
Náročnost: malá/střední
Exponované úseky: žádné, ale v poslední části nutno používat ruce
Děti: ano, ale ve vrcholových úsecích velmi opatrně

Trek na Monte Nuvolau není příliš náročný, ale doporučuju ho jen za dobrého počasí, protože v horních pasážích budete muset zapojit i ruce a po kluzkých kamenech by to mohlo být nebezpečné. Cesta začíná na parkovišti v Passo Falzarego, kde se napojíte na pěšinu č. 441 a tu následujete až k horské chatě Rifugio Averau, kam (pro lenochy) jezdí z druhé strany hor i lanovka. Připravili byste se tím ale o nádherné výhledy na Tofany. Ty vás budou provázet hodinu až dvě, kdy budete stoupat pěšinou přes zelené svahy. Zastávku si můžete udělat u jezera Limides, které se při výstupu objeví dole po vaší levici. V srpnu už bylo ale téměř vyschlé.


Zemitá pěšina se pak pomalu změní v kamenitou stezku, která vás zavede k dřevěnému mostu, a poté po široké prašné cestě prudce nahoru. Odtud už výhledy na Tofany dostávají grády. Úzkou cestičkou vystoupáte na rozcestí a vydáte se vlevo nahoru kamenitou stezkou s napadanými balvany. Po překonání této fáze už jste v horské chatě Rifugio Averau coby dup; otevřou se vám výhledy na druhou stranu hor i na samotný vrchol Monte Nuvolau.

(Pyramida Tofana di Rozes)

Nás tady chytla šílená bouřka, takže jsme strávili 3 hodiny schováváním v horské chatě a na vrchol jsme nedošli (měli jsme s sebou i nevlastní ségry, nejmladší 9 let, a z krásných 20°C bylo najednou 8°C, mokro a další bouřka dost možná před námi, takže jsme se pokochali výhledem a vydali se zase zpátky. Na vrchol Monte Nuvolau už je to od chaty sotva hodinka cesty skalnatým terénem.


Zatímco to venku bouřilo, měli jsme příležitost dát si v chatě polévku za nádherných 7,5 euro. Musím říct, že dražší polívku jsem ještě nejedla. Přečkat bouřku v horách ale mělo i své výhody - protože nic není krásnější, než hory po bouři. Posuďte sami.


Obnažený ledovec Marmolady. Když jsem tu byla před sedmi lety (rovněž v srpnu), vrchol byl celý pokrytý sněhem a ledovec končil až u těch žraločích zubů.




Pro srovnání měřítka: vlevo můžete vidět dvě malé tečky; to je kabinová lanovka vyplouvající z mraků...

Komentáře

Oblíbené příspěvky