Triglav: Dnem soutěsky Tolminka

Soutěska Tolminka patří mezi profláknutější místa v Triglavu, přesto její návštěvu určitě doporučuji. Vstupné stojí pár eur, a pokud se tam vydáte za deště, užijete si prozkoumávání roklinky bez davů.




Procházka Tolminkou není dlouhá, ale obsahuje řadu prudších stoupání a sestupů, takže hodinku dvě zde určitě strávíte. U pokladny dostanete mapku s vyznačenými viewpointy, takže není problém se v Tolmince orientovat. Cesta se totiž rozděluje na dvě, přičemž jedna vás zavede až na dno soutěsky, kde se můžete projít puklinou a pokochat se - jak jinak - úžasně modrou vodou. Po dešti je sice zakalená, ale pořád azurová.





Určitě si nenechte ujít ani druhou odbočku z Tolminky, k Hlavě Medvěda, což je zaklíněný balvan nad srázem druhého přítoku. Soutěska má zvláštní mikroklima - trochu jako v pralese, těžký vlhký vzduch a neuvěřitelná zeleň, kapradí...







No a i třetí část Tolminky je parádní - výhled z horního mostu na rokli pod námi, a zpáteční pohled na džungli kolem.







Příště vám ukážu jedno z tajnějších, zastrčenějších míst, na které jsme narazili úplně náhodou. Pokud se tam vydáte na přelomu června a července, uvidíte divoké orchideje ;)

Komentáře

Oblíbené příspěvky