Triglav: Skalní okno Prestreljenik na Vysokém Kaninu

Dost už bylo vodopádů a řek v údolích. Je načase podívat se na ně pěkně z výšky. Vysoký Kanin je jednou z mála slovinských hor, na kterou vede lanovka, takže úctyhodných 1600 výškových metrů se lenoši jako my můžou vyvézt až na náhorní plošinu. I tak se ale zapotíme; výhledy z horní stanice na údolí kolem Bovce jsou sice krásné, nás však stejně jako pěknou řádku dalších turistů zajímá pohled na druhou stranu hor ze skalního okna Prestreljenik. A kdo chce, může vyrazit delší túru až na samotný vrchol nebo okružní hřebenovku k Domu Petra Skalarja, u kterého se nachází pro mě zatím bezkonkurenčně nejhezčí bivak Alp. A kamzíci!




Ke skalnímu oknu se dá dostat dvěm cestami - "rodinnou ferratou" s jištěním, nebo suchou nohou po suťových svazích. Stezky jsou uprostřed letních prázdnin docela dost frekventované a hlavně na suťoviscích to může být nebezpečné kvůli padajícímu kamení. Na jemném prachu to nepříjemně klouže, kamení je vyprahlé a drolí se. Někteří sem navíc tahají i malé děti, které měly s terénem očividně problém, takže je třeba obrnit se trpělivostí a v době největší špičky si případně i vystát frontu před závěrečnou partií, která je jištěná ocelovými lany. Vzhledem k exponovanosti poslední části bych výlet spíše nedoporučila lidem, kteří trpí závratěmi. Pod Oknem se z druhé strany navíc rozevírá kolmá skalní stěna končící až někde hluboko v údolí.


Výhled na skalní okno z trasy k Domu Petra Skalarja. Kdo se chce k Oknu dostat, musí vystoupat skrz suťové pole ve středu fotografie nebo přijít ferratou ve skalní stěně vpravo.

Trochu jako na dálnici.


Z Okna je krásný výhled na divoké hory na druhé straně. A kdo se nebojí, může se projít i po skalní římse - zde již bez jištění. Já bych to vzhledem k strmému srázu a drolivosti zdejších kopců radši nedělala.







K lanovce se musíte vrátit stejnou cestou - sjíždění po suťovém svahu je ještě nepříjemnější, než byla cesta nahoru. Nebo si výlet můžete prodloužit a vyrazit za kamzíky trasou k vrcholu Kaninu, případně si dát nádhernou okružní hřebenovku - ale o tom až v dalším cestopise.

Komentáře

Oblíbené příspěvky