Severní Anglie: Lakedistrict a obří dóm Cathedral cavern

Průzkum malebné anglické krajiny nezačínáme u jezer, jak by název oblasti mohl napovídat, ale v částečně zatopené jeskynní katedrále, která vznikla jako pozůstatek hornické činnosti ve zdejších kopcích.


Z Little Langdale (které je opravdu little, stejně jako všechno okolo) vyrážíme po nepoužívané silnici hledat ukazatel ke Slater´s bridge. V záplavě mechu a zeleně ho ale úspěšně míjíme, takže k jeskyním nakonec přicházíme z opačné strany.



Silnička asi po kilometru končí v řece, pro pěší je tu kamenný mostek. V okolí se zastavil čas, všechno je zarostlé kapradím, trávou a další zelení. Je tu božský klid; až u jeskyní potkáváme skupinku turistů.



Cathedral cavern. Vstup do jeskyně vypadá tajemně, a ačkoliv je celý systém prokopaný v hoře výsledkem lidské činnosti, nijak to neubírá na atmosféře místa. V tunelu na vás dýchne chladný vzduch, na hlavu kape voda - a za chvilku už jste v obřím dómu.



Jako obvykle, realita a fotka jsou nesrovnatelné. Nejblíž bych to asi srovnala s pocitem, jako když stojíte na dně Macochy a koukáte na ty skály nad vámi. Pecka.


Michal pózuje pro srovnání měřítka: to jsme ovšem ještě v nejnižší části jeskyně.




Jeskyně pak pokračuje zaplavenou pasáží. Opatrně; shora to vypadá jen jako louže, ale kolmá skalní stěna mizí pod temnou hladinou hluboko do nitra hory.




Zatopená část se dá obejít po úzkém chodníčku. Cesta z největšího dómu pokračuje  dalším krátkým prokopaným tunelem - celá rozkutaná hora se dá obejít jako důlní okruh.



Pohled zpět do jeskyně.
 

 Kotlem mezi skalami se dá postupně vystoupat až nad samotný důl a prozkoumat přitom ještě další tunely - některé jen plazivky - a pak se vydat po haldách zpátky dolů.





 Z vytěžených zbytků kamení je krásný výhled na okolí - a konečně objevujeme i historický mostek, přes který jsme sem měli původně přijít. O něm vám povím hned v příštím článku, kde se taky víc mrkneme na zdejší otevřenou krajinu a veverky.



Komentáře

Oblíbené příspěvky